Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut is er voor mannen, vrouwen en kinderen die problemen hebben in het gebied van het bekken, de lage rug en bekkenbodem.

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die spieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit. Als bekkenbodemspieren niet goed functioneren, kun je klachten krijgen in de onderbuik, de bekkenbodem, het stuitje of het schaambeen. Ook kun je last krijgen van lage rug of het bekken. Klachten die behandeld kunnen worden met bekkenfysiotherapie zijn onder andere:

  • ongewild verlies van urine, windjes en/of ontlasting
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of ontlasten
  • pijn in de onderbuik, rond de anus of rond de geslachtsdelen
  • pijn in het bekken, de lage rug en/of het stuitje
  • problemen bij het vrijen
  • bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond de zwangerschap en na de bevalling
  • voor en na operaties in het buik- en bekkengebied.

De bekkenfysiotherapeut kan helpen bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Daarbij wordt soms gebruikgemaakt van speciale apparatuur. Die apparatuur meet de activiteit van de bekkenbodemspieren, zodat je kunt zien wat je (niet) doet. Als het nodig is, geeft de bekkenfysiotherapeut advies over houding, de belasting op het bekken, toiletgedrag of eet- en drinkgewoonten. Ook met vragen op seksueel gebied kun je terecht bij de bekkenfysiotherapeut. Een bekkenfysiotherapeut is bevoegd en deskundig om een inwendig onderzoek te doen.

Contact

phone

Afspraak

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Algemene voorwaarden zijn van toepassing.