Heeft u last van hoofdpijn?
Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn, ongeveer de helft van alle mensen zelfs jaarlijks. De pijn kan kloppend zijn, scherp of zeurend. Het kan
moeilijk(er) zijn om je te concentreren, je werk te doen of juist om te rusten. Heeft u last van hoofdpijn? Dan kan fysio- en/of manuele therapie mogelijk de oplossing bieden. U bent van harte welkom bij Fysi-Unique voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek nemen wij uw klachten rustig door en stellen wij een behandelplan op maat voor u op, met als doel uw hoofdpijn te verminderen of zelfs helemaal weg te nemen. Maak gerust een afspraak via onze website. Samen bespreken wij de mogelijkheden en werken wij toe naar een spoedig herstel van uw klachten.
Bent u doorverwezen door uw huisarts of medisch specialist? Neem dan gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak. Ook zonder doorverwijzing kunt u bij ons terecht. Tijdens uw eerste bezoek aan onze fysiotherapiepraktijk in Amersfoort vindt er een uitgebreide intake plaats. Het doel van de intake is uw klachten beter te leren begrijpen. Daarna stelt de fysio- en/of manueel therapeut een behandelplan op, waarbij herstel van de beweeglijkheid en spierkracht van de nek op de voorgrond staat.
De behandeling vindt plaats op basis van een wetenschappelijk evidentie, waarin verschillende aspecten zoals informatie, manuele technieken
(mobilisaties, manipulaties, manual pressure technieken) en trainingen (spierkrachttraining), maar ook adviezen, aan bod komen. Mocht u zijn
doorverwezen en de hoofdpijn niet voor paramedische behandeling in aanmerking komen, dan zal u worden terugverwezen naar de verwijzend
huisarts of specialist.
Fysiotherapie bij verschillende soorten hoofdpijn
Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn, ongeveer de helft van alle mensen zelfs jaarlijks. De pijn kan kloppend zijn, scherp of zeurend. Het kan
moeilijk(er) zijn om je te concentreren, je werk te doen of juist om te rusten. Hoofdpijn kan erg heftig zijn maar is meestal niet ernstig. Als je er veel van last hebt, is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken. Zo krijg je de juiste diagnose en behandeling. Je kunt voor de behandeling van hoofdpijnklachten ook terecht bij de fysio- en/of manueeltherapeut. Zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden kunnen last krijgen van hoofdpijn. Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn. Spanningshoofdpijn en migraine komen het vaakst voor.


Samen werken wij aan een duurzaam herstel van uw klachten
Heeft u regelmatig last van hoofdpijn? Wij kunnen u van uw klachten afhelpen. Jeroen Douma is gespecialiseerd in de behandeling van hoofdpijn.
Afspraak makenSpanningshoofdpijn
Wat is spanningshoofdpijn en hoe ontstaat het?
Spanningshoofdpijn is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn. Bij spanningshoofdpijn heb je last van een drukkende of knellende pijn,
vaak aan beide kanten van het hoofd. Het voelt alsof er een strakke band omheen zit. Het wordt spanningshoofdpijn genoemd omdat veel mensen naast hoofdpijn ook last hebben van een gespannen gevoel in de nek, schouders en het hoofd.
Vermoeidheid, (te) veel cafeïne, stress of regelmatig pijnstillers slikken kunnen de klachten verergeren. De oorzaak van spanningshoofdpijn is soms lastig aan te duiden. Meestal wordt het geassocieerd met spierspanning in de nek, schouders en het hoofd. Hieronder hebben wij een aantal factoren op een rijtje gezet die kunnen bijdragen aan het ontstaan van spanningshoofdpijn:
- Stress en spanning: Langdurige stress, angst of emotionele spanning kunnen bijdragen aan het ontstaan van spanningshoofdpijn.
- Houding: Een slechte houding, vooral bij zitten of werken aan een bureau, kan leiden tot spierspanning in de nek en het hoofd, wat hoofdpijn kan veroorzaken.
- Oogbelasting: Door langdurig naar een beeldscherm te staren, kunnen de ogen vermoeid raken, met hoofdpijn als gevolg.
- Vermoeidheid: Gebrek aan slaap en vermoeidheid kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van spanningshoofdpijn.

Herkent u één of meer van deze symptomen? Neem dan gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak. Binnen onze fysiotherapiepraktijk in Amersfoort is Jeroen Douma gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van hoofdpijnklachten. Samen met u zal hij een behandelplan opstellen dat aansluiting vindt op uw persoonlijke situatie.
Migraine
Wat is migraine en hoe ontstaat het?
Een andere veelvoorkomende vorm van hoofdpijn is migraine. Migraine kan voorkomen op alle leeftijden en wordt drie keer vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen. Migraine is een probleem van de bloedvaten in de hersenen die een hevige en kloppende hoofdpijn geeft, meestal aan één kant van het hoofd.
Je kunt last hebben van misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. En het kan erger worden als je je inspant. Migraine kondigt zich vaak aan door veel geeuwen, vaker plassen, misselijkheid, nekklachten of plotse gevoelens van irritatie, depressiviteit of juist blijheid. Sommigen zien vóór een migraineaanval lichtflitsen, zigzaglijnen, sterretjes of wazige plekken. Migraine kan enkele uren tot dagen duren. Stress, slaapgebrek en voeding spelen een rol. Je kunt niet genezen van migraine. Wel kunnen medicijnen, het verbeteren van je leefstijl, geen of minder alcohol en leren omgaan met stress de migraine minder erg maken en zorgen dat je er minder vaak last van hebt. Migraine kan in verschillende vormen voorkomen. De symptomen kunnen dan ook per persoon variëren.
Hoofdpijn gerelateerd aan de nek of de kaak
De spieren van de nek en/of van de kaak kunnen bepaalde hoofdpijnen beïnvloeden. Doordat de fysiotherapeut hiermee aan de slag gaat, kan de hoofdpijn minder heftig, minder lang of minder erg worden.

Hoofdpijn behandelen middels fysiotherapie
- Je komt bij de fysio- en/of manueel therapeut als:
je vaker last hebt van hoofdpijn of als de hoofdpijn langer duurt - je hoofdpijn niet minder wordt met
eenvoudige zelfzorg, zoals genoeg rusten, drinken en minder stress - je vaak hoofdpijn hebt die je dagelijkse bezigheden in de weg zit
- je denkt dat je hoofdpijn komt door gespannen spieren in je nek,
schouders of gezicht
Wij krijgen regelmatig de vraag of en hoe fysiotherapie kan helpen bij het verminderen of verhelpen van hoofdpijnklachten. Wij leggen het u graag uit. De huisarts of neuroloog is de eerste behandelaar bij hoofdpijn. Die kan medicatie geven. Een fysio- en/of manueeltherapeut kan je verder ondersteunen. Die heeft bij iemand met hoofdpijn een coachende rol. Idealiter een combinatie van preventie en behandeling waarbij het doel is om mensen te leren hoe ze klachten kunnen herkennen, verlichten en voorkomen.

Onderzoek
Tijdens je eerste afspraak bespreek je met de fysiotherapeut wat je klachten zijn en wat je met de therapie wil bereiken. De fysiotherapeut stelt je vragen over je hoofdpijnklachten, zoals waar je de pijn voelt, hoe erg het is en hoe lang de hoofdpijn duurt. Hij/zij wil weten hoe vaak je hoofdpijn hebt, wanneer en of je hiervoor eerder behandeld bent. Ook zal de therapeut vragen stellen over je medische geschiedenis en je leefstijl. Tijdens een lichamelijk onderzoek kijkt de fysiotherapeut hoe je beweegt. Als het nodig is, test de therapeut de beweeglijkheid, kracht en het uithoudingsvermogen van je nek, je schouders, je rug en/of je kaak. Samen met de therapeut bespreek je welke mogelijkheden er zijn voor behandeling en maak je een behandelplan. De fysiotherapeut stelt geen medische diagnose voor jouw hoofdpijn. Dat doet de huisarts of neuroloog. We werken samen om jou de juiste ondersteuning en begeleiding te bieden bij jouw klachten.
Behandeling
De fysiotherapeut geeft je informatie over hoofdpijn. Hij/zij leert je je hoofdpijn beter te begrijpen. Bijvoorbeeld wat de vroege signalen van
hoofdpijn zijn, hoe je deze eerder kunt herkennen en welke prikkels de hoofdpijn vaak erger maken. Je leert hoe je hier op een juiste manier mee kunt omgaan en zo kunt voorkomen dat je klachten erger worden. Je oefent de activiteiten die jij belangrijk vindt maar die je door je klachten niet goed meer kan.
Als het nodig is, doe je oefeningen voor de beweeglijkheid, kracht, ontspanning of conditie van je hoofd, nek, schouders, rug of je kaak. Soms kan een fysieke behandeling van de spieren of de wervelkolom helpen om je klachten te verminderen. Hoe lang de behandeling duurt, verschilt van persoon tot persoon. Dat hangt bijvoorbeeld af van je klachten en wat je wilt bereiken met de therapie. Het is belangrijk om hier vooraf met je fysiotherapeut goede afspraken over te maken.

Reviews van onze tevreden cliënten
Benedicta Pardo 
Goed advies en uitstekende behandelingen voor alle fasen van je sportactiviteiten en je bewegingsapparaat voor iedere levensfase.
Deze beoordeling is gegeven via:Mira Hovenkamp 
Voor mij de beste!! Gelukkig al een tijdje geen last meer maar als het zo ver is dan weet ik waar ik terecht kan.
Deze beoordeling is gegeven via:Dewi van de Waeter 
Maaike was geduldig, professioneel en zeer kundig. Raad iedereen die rondloopt met bekkenbodem klachten aan hier aan te kloppen.
Deze beoordeling is gegeven via:Maak een afspraak bij Fysi-Unique in Amersfoort
Heeft u last van hoofdpijn en wilt u dit laten verhelpen? Dan bent u bij Fysi-Unique aan het juiste adres. Jeroen Douma is specialist op het gebied van hoofdpijnklachten en zal samen met u een behandelplan opstellen dat is afgestemd op uw persoonlijke situatie, waarbij hij rekening zal houden met uw wensen. Onze fysiotherapiepraktijk is gevestigd aan de Henry Dunantstraat 32 in Amersfoort. Maak een afspraak via onze website en kom langs.
Herkent u één of meerdere van bovengenoemde symptomen? Twijfel niet en neem gerust contact met ons op. Wij staan voor u klaar om u te helpen. Middels een persoonlijk behandelplan zorgen wij ervoor dat uw klachten effectief zullen worden verholpen, zodat u zo snel mogelijk weer kunt deelnemen aan uw dagelijkse activiteiten. Wij zijn op iedere doordeweekse dag bereikbaar via: (033) 455 89 45.