Bekkenfysiotherapie

Folder Bekkenfysiotherapie

Pijn in het stuitje

Binnen Fysi-Unique neemt de bekkenfysiotherapie als specialisme een belangrijke plaats in. Bekkenfysiotherapie richt zich op functiestoornissen en klachten in het gebied van de buik, lage rug en het bekken. Deze klachten kunnen voorkomen bij vrouwen, mannen en kinderen.

Klachten die behandeld kunnen worden met bekkenfysiotherapie zijn onder andere:
– ongewild verlies van urine en/of ontlasting
– niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of ontlasten
– moeizaam kwijt kunnen van urine en/of ontlasten
– zwaar drukkend gevoel, of balgevoel in de onderbuik, vagina of anus
– pijn in de onderbuik, rond de anus of rond de geslachtsdelen
– pijn in het stuitje
– problemen bij het vrijen
– bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond de zwangerschap en bevalling
– begeleiding voor en na de operaties in het buik- en bekkengebied.

Mocht u met deze klachten rondlopen of zich afvragen of bekkenfysiotherapie iets aan uw klachten kan doen dan kunt u bij fysiotherapiepraktijk Fysi-Unique rekenen op professionele begeleiding.

Vragen? Neem contact op met Atsje van Dasselaar of Maaike Wiezer.

Pijn aan het stuitje is een heel hinderlijke klacht die het dagelijks leven fors kan beïnvloeden.
Stuitpijn, officieel coccygodynie genoemd, is een aandoening die gekenmerkt wordt door drukpijn rondom de stuit, soms doortrekkend naar de anus. Door de drukpijn wordt langer zitten, opstaan na zitten en fietsen erg pijnlijk. De aandoening ontstaat vaak na een trauma, bijvoorbeeld door een val op de stuit of bij een bevalling. De stuit kan dan luxeren of soms zelfs breken en in een afwijkende stand blijven staan.

Bij Fysi-Unique zijn Atsje van Dasselaar en Maaike Wiezer geschoold in de NIMOC techniek. Dit is een techniek waarbij met rustige bewegingen van de onderrug en het bekken ten opzichte van de stuit deze afwijkende stand wordt gecorrigeerd. Vaak merken patiënten direct na de behandeling al verschil en kunnen ze beter zitten, opstaan en fietsen.

Op de stuit hechten een aantal bekkenbodem spieren aan. Deze spieren kunnen door de pijn te gespannen worden (overactief). Dat heeft invloed op het plassen en vooral de ontlasting. Binnen de behandeling van de stuitpijn besteden we daarom ook aandacht aan het goed leren ontspannen van de bekkenbodem spieren.

Herkent u deze klachten; neem dan contact op met Atsje van Dasselaar of Maaike Wiezer.

Balansoefeningen met foto’s